joi, ianuarie 10

O poveste de pe drum, o romanţă cu parfum

Anul acesta, vacanţa mea de iarnă a însemnat un drum de sute de kilometri către sufletele oamenilor dragi, către inimi de oraşe ce le-am visat cu ochii deschişi şi către zile friguroase ce mi-au scris în palme amintiri cu un marker permanent.

Aventura a început la câteva zile după Crăciun, când am plecat cu a mea mândră, studentă la Cluj, către marele oraş al Ardealului, să intrăm acolo în 2013 şi să ne bucurăm împreună de aroma străzilor şi oamenilor de acolo. Călătoria cu trenul este cumplit de obositoare, după 4 ore până la Bucureşti, 3 ore în Gara de Nord şi încă 8 ore până la destinaţie, Clujul mi s-a înfăţişat la orele fragede ale dimineţii, într-o ceaţă ca în piesa lui Andrieş, imens şi străin, primitor şi ... ca o revelaţie la care interiorul meu sperase demult. Au urmat 4 zile de linişte şi curiozitate hrănită constant, oameni mai senini şi mai frumoşi, locuri ce mi-au amintit de Vama Veche şi de tot ceea ce rezonează cu inima mea hippie, străzi mai curate, prietenie blândă, muzică, multă muzică în ritmul paşilor mei, aer crud şi rece, fotografii, ciocolată, cuvinte, zâmbete, vin fiert, autobuze, magazine, culori, freamăt şi povestea unui început de an.

La miezul nopţii tocmai ce ascultasem feeria cântecelor parfumate ale băieţilor de la Semnal M, o numărătoare inversă... 2013... şampanie, spectacol de artificii şi Abba cântând Happy New Year, piaţa Clujului împânzită de oameni ce-şi trăiau cât mai egoist clipele de la cumpăna anilor, detaşată cu nişte aripi invizibile de tot ceea ce era acolo fizic eram eu, cu gânduri nebune de fericire, iraţionale, în care se îngrămădeau mulţumirea şi aşteptarea noului, a tot ce va fi să fie, poate mai bun, mai frumos din toate punctele de vedere...

Oraşul acesta în care mi-am dorit atât de mult să ajung m-a bucurat prin oameni, cei ce-au umplut tot timpul petrecut acolo, altfel mă tem că locul acela ar fi gol şi neînsemnat chiar şi pentru un om atât de însetat de destinaţii noi... În Cluj am mai petrecut un Revelion cu a mea prietenă dragă, ne-am mai plimbat încă o vacanţă împreună şi ne-am demonstrat că dorul învinge distanţa. Întotdeauna.

Dar cum sunt un om atât de agitat şi-un îndrăgostit de călătorii, m-am decis să îmi văd şi super-reşiţenii de  care mă simt atât de ataşată într-un fel aparte. O călătorie plină de peripeţii, gări, noapte, teamă şi întâmplări de povestit nepoţilor s-au desfăşurat cu o viteză incredibilă. Ce m-a salvat?! Nu, cine m-a salvat... a fost o prietenă, în adevăratul sens al cuvântului, un om care mi-a arătat că există bunătate în lumea asta, iubire şi prietenie adevărată, că există astfel de persoane minunate ce mi-ar întinde o mână de ajutor într-un moment greu. Un mulţumesc nu e de-ajuns, dar e primul pas în a-ţi spune cât de mult înseamnă pentru mine gestul tău.

M-am bucurat nespus să revăd Reşiţa, să fiu acolo unde în august viaţa mea învăţase să curgă altfel, învăţase că acolo trăiesc nişte "copii" mai mult decât frumoşi, pe care i-aş îmbrăţişa în orice secundă şi la care mă gândesc adesea, în ore de dor ori bucurie. Au fost două zile în care m-am simţit regăsită, alături de ei, printr-un oraş care îmi devine al inimii.

Nu ştiu dacă a fost mult sau puţin timpul petrecut cu ei toţi, ei cei dragi şi atât de doriţi într-o îmbrăţişare şi-n preajma mea, însă sunt mai mult decât recunoscătoare pentru timpul ăsta care m-a reîntregit. Mi-a încărcat bateriile aşa cum nu mi-am imaginat că este posibil, mi-a consolidat ambiţia de a creşte, de a-mi lua examenele cu bine, de a evolua şi cu mulţumirea asta să pot reveni acolo unde îi voi găsi mereu făcându-mă să râd, să mă simt la fel de faină ca şi ei.

Doar câteva fotografii vor fi înşirate aici, "s-audă toată lumea că viaţa-i simplă şi mişto..." . Da, e simplă şi frumoasă, atunci când ne înconjurăm cu oameni ce ne fac bine şi mai mult decât atât, nu îi uităm nici atunci când distanţa pare că ne învinge. Doar pare. În realitate, iubirea există.


2 comentarii:

  1. Conteza sa te simti pe deplin TU alaturi de cei ce au menirea sa te faca sa crezi,sa simti,sa vezi asta...Iti doresc un an fericit alaturi de persoanele dragi -care vad eu te incarca pozitiv - si asta e bine!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Îţi mulţumesc din suflet pentru gândurile tale!
    Să ai şi tu un an frumos ca o zi de vară!

    RăspundețiȘtergere