sâmbătă, februarie 8

Cabo Verde ne-a cucerit/ All you need to know about Cabo Verde

[English version below]

De ce Cabo Verde?

Acum 5 ani mergeam pentru prima dată în Portugalia și ascultam un album de Cesaria Evora pe drumul de la Lisabona la Cabo da Roca, în timp ce imaginea coastei și a oceanului sălbatic alerga ca un zmeu în vânt la geamul meu. Și-atunci am simțit pentru prima dată că trebuie să ajung în acea mică bucățică a lumii care a inspirat trăirile femeii acesteia și iată că din curiozitatea de-atunci s-a născut călătoria de acum.

Desigur, a contribuit mult și dorința de a merge într-un loc cald și blând atunci când iarna pătrunde cel mai adânc în oase în Europa.

Ce-am trăit

O fericire tihnită. Curiozitate și înțelegere. Spectacol. Verde strălucind în lumina apusului. Valuri cucerind totul în calea lor. Plaje pustii, doar cu un ukulele în surdină. Plaje de pescari. Oameni zâmbitori și prietenoși. Zile însorite până la zile toride. Seri răcoroase. Sate. Petreceri de pe terasă până-n stradă. Muzică multă. Nisip fin. Nisip negru. Stânci și ocean. Golfuri. Munți. Imagini-de-ți-taie-respirația. Pește gătit bine. Praf care nu deranjează. Palmieri. Apă de cocos. Încet. Transport local pe drumuri șerpuitoare. Descoperire. Primul loc în care au debarcat portughezii cu 500 de ani în urmă. Gem de banane. Oameni buni. Fructe multe. Hărți. Albastru puternic. Lumină caldă. Timp.

Despre oameni & viață

Pe insula Santiago timpul nu există. Oamenii și locurile se orientează după soare. Oceanul funcționează ca un magnet și toată lumea își găsește loc în apropierea lui. Pescarii sunt simpli și prietenoși. Satele sunt mici și sărace, multe arate aproape părăsite. Animalele sunt slabe și cu cât te depărtezi de ocean, totul este din ce în ce mai arid: pământul, așezările, fețele oamenilor. La munte, insula renaște într-o combinație de verde și arămiu - viață și praf. Oamenii se bucură, cântă și dansează, fac sport, totul e viu în fiecare clipă. În capitală se simte mult influența portugheză, în afara ei, este Africa pură. Sărăcia este pregnantă, dar nimeni nu pare să se împiedice de ea prea tare. E acolo și c-o resemnare stoică, oamenii își văd de alte lucruri care contează: soarele, curățatul peștelui, curățatul de mandioca și așteptarea. Un loc în plină vară într-o așteptare desăvârșită.

Despre Cabo Verde

Cabo Verde este o țară mică, descrisă de mulți ca o îmbinare armonioasă între Africa și Portugalia.
A fost colonie portugheză, a fost un punct cheie în comerțul cu sclavi și în rutele vapoarelor transatlantice. Acum se luptă cu ajutoare financiare de la UE, de la China și de la SUA, după ce au fost ajutați în mod sistematic de ONU în ultimii zeci de ani. Cu toate astea, se luptă cu o sărăcie cruntă, cele mai importante surse de venit fiind turismul și poate, într-o mai mică măsură, pescuitul. Se vorbește creol, dar și foarte multă portugheză și deși oamenii în Praia mai înțeleg engleza cât de cât, în afara orașului foarte puțin. Mai ușor găsești vorbitori de franceză. În prezent, Cabo Verde are aproape 500.000 de locuitori și alte două milioane de oameni trăind în afara granițelor. Situată în Oceanul Atlantic, e alcătuită din 10 insule - frumoase, diverse, fermecătoare, liniștite.

Când ne-am plănuit călătoria am căutat multe multe informații și sfaturi despre ce să alegem ca destinație, unde să stăm și ce să vedem. N-am găsit prea multe îndrumări, așa că am fost atenți să adăugăm informații concrete la tot ce culeseserăm înainte - pentru viitoare călătorii, pentru viitori călători.

Așadar, cele 10 insule:
  • Santo Antao (cea mai spectaculoasă în materie de vegetație, cea mai verde și preferată pentru drumeții - din experiențe povestite de toți turiștii pe care i-am întâlnit); 
  • Sao Vicente (mică și cochetă, a fost un port extrem de important pentru transportul transatlantic, în special pentru că aici aveau un depozit de cărbune care alimenta vapoarele în tranzit - desigur, asta a dus la înflorirea orașului Mindelo, a cărui perioadă de glorie a apus însă atunci când lumea a evoluat de la vapoarele pe cărbune - din documentări anterioare);
  • Fogo (”insula cu vulcan”, cum o numește toată lumea - aș spune cea mai aridă, dar, din spusele turiștilor, merită explorată tocmai pentru vulcanul activa);
  • Sal (cea mai populară insulă, adună cei mai mulți turiști pentru plajele albe, apa turcoaz și nopțile interminabile de petrecere);
  • Boa Vista (aproape la fel de populară ca Sal, adună și ea sute de mii de turiști și are plaje superbe pe care să-și petreci o vacanță exotică);
  • Sao Nicolau (o altă insulă pe placul turiștilor, însă cu țărmuri stâncoase și piscine naturale care îi dau un farmec aparte - și mult mai liniștită decât în punctul de foc al turismului - Sal/ Boa Vista - din documentări și povești ale turiștilor);
  • Maio (o insulă mică, care i-a încântat pe mulți turiști prin peisajele ”virgine”, plaje nesfârșite și pustii și în general, puțini oameni - din povestirile celor care au trecut pe acolo);
  • Brava și Santa Luzia (nu am prea multe informații despre insulele astea două, Santa Luiza este extrem de mică și nu cred că am întâlnit niciun călător care să fi fost sau să plănuiască să meargă acolo);
  • Santiago - ultima, dar nu cea din urmă - cea mai mare dintre insule, acolo unde se află capitala țării (Praia), centrul administrativ și economic, ocean liniștit, plaje animate dar și plaje secrete, coastă stâncoasă, munți puțin mai înalți de 1000 m - practic, tot ce îți poți dori.

Informații practice

* Din Europa, TUI Fly au zboruri directe către Boa Vista și către Sal. TAP Portugal însă zboară din majoritatea capitalelor europene cu escală la Lisabona (fie la Praia, fie la Boa Vista). Noi am preferat escala la Lisabona, unde am mâncat un pește extreeeem de bun după ce ne-a prins o ploaie torențială în centrul orașului. În plus, daca ai 3-4 ore escală în Lisabona poți face o plimbare de două ore direct de la aeroport până la ocean, prin niște super grădini (pont primit de la un cuplu de elvețieni mari amatori de drumeții și mari iubitori ai Africii).

* Am ales să stăm la un Guesthouse toate cele 8 zile - cu mic dejun inclus, la 5 minute de plaja din Praia. O cameră dublă cu balcon și baie, curățenie zilnică, un balcon mare al proprietății unde puteai sta să citești și de unde se vedeau, atât de albastre, valurile. Sunt și câteva hoteluri în Praia, dar calitatea lor este cam aceeași cu cea de la Guesthouse și majoritatea sunt în centrul orașului și deci mai departe de ocean (ceea ce ar fi însemnat fără priveliște). Mai sunt două hoteluri ”de lux”, tot pe malul oceanului, de tip resort, însă au părut oarecum izolate, mult mai scumpe, iar în termeni de confort nu ofereau ceva semnificativ mai bun decât ce am avut noi.

În primele zile ne-am plimbat doar în capitală și prin împrejurimi (pe jos, cu taxiuri, cu transport local). Cea mai mare plajă din Praia este acum ocupată de un șantier chinezesc care pare că plănuiește un mare resort. Din păcate, nu se lucrează și pare că nici nu s-a lucrat în ultimii ani prea mult. Așa că plaja principală a devenit Kebra Canela, care este destul de mare, curată și liniștită. Alternativa este o plaja foarte mică și cochetă cu baldachine și șezlonguri, într-un mic golf, care pare frecventată exclusiv de turiști. Mai este încă o plajă dincolo de port, care este cam greu accesibilă și pe care sunt cel mult doi pescari și alți doi oameni în timpul zilei. Dar e atât de frumos, iar apa este atât de limpede și curată și plajele sunt toate curate și ele.

În următoarele zile am închiriat o mașină și am văzut tot restul insulei. La Tarrafal, orașul cel mai din nord, plaja este ceva mai ofertantă decât în Praia și sunt mai multe baruri și restaurante pentru turiști. Este chiar mai ieftin decât în Praia, deci cred că într-o dată viitoare Tarrafal este o opțiune mai bună de cazare.

* Transportul local e ieftin și e o bună alternativă. În Praia taxiurile sunt peste tot, le faci semn și se opresc. Orice călătorie costă din oficiu 200 CVE (escuados), echivalentul a 2 euro. Pentru a merge în satele/ orașele vecine, chiar și la Tarrafal sau în munți, la Assomada, se poate folosi transportul local. Și aici prețurile sunt cumva ”cât vrei să dai”, în funcție de distanța parcursă. Yasi (Toyota van) așteaptă să se umple de pasageri la punctul de plecare (mereu același, unul singur) și apoi pornește în cursă. Pe drum, șoferul poate opri oriunde îl rogi și mai poate lua și alți pasageri care îi fac semn. Un fel de Maxi Taxi gălățean în anii 90. Drumul nu durează exagerat de mult și e relativ confortabil. Nouă ne-a plăcut tare mult experiența.

Alternativa închirierii unei mașini îți dă, însă, mai multă libertate de mișcare. Nu este greu de găsit (sunt peste 5 firme de închirieri în Praia), iar prețurile sunt ceva mai mari decât pe continent. Benzina este aproximativ 1 euro/ litru (ceea ce e mai bine decât în Belgia, dar foarte scump pentru Cabo Verde). Benzinăriile se găsesc în orașele mari, iar drumurile principale sunt asfaltate și nu foarte circulate.

Pentru a călători între insule - feribotul sau avionul. Sunt destule zboruri între insulele mari, și bilete se găsesc chiar și cu o zi înainte. Procedură valabilă și pentru feribot (deși desigur că o călătorie va dura ceva mai mult pe apă). Marele dezavantaj este că aceste forme de transport sunt neregulate, astfel că poți rămâne pe o insulă cu câteva zile, poate chiar o săptămână mai mult decât ai plănuit (pentru ca zborurile sunt adesea întârziate sau chiar anulate și la fel și cursele cu feribotul).

* Mâncarea locală e gustoasă și sănătoasă. Nu e extraordinar de variată, dar găsești pește și fructe de mare în toate formele, un orez gustos, o mâncare cu fasole și legume foarte sățioasă (cachupa), fructe proaspăt culese din copaci, înghețată de fructe și prăjituri de/ cu cocos/ banană. Bere locală, vin alb și vin verde și capirinha sunt foarte în vogă la barurile și restaurantele de pe Santiago.

* De văzut și făcut: Cidade Velha (orașul vechi), foarte aproape de Praia, țărmul pe care au debarcat portughezii - fortăreața din vârful dealului veghează peste sat, iar în centru încă te poți plimba pe străzile pietruite de acum sute de ani, în piața în care se vând astăzi suveniruri erau vânduți sclavii odinioară. Praia - farul, țărmurile stâncoase, centrul orașului (Plateau), piața plină de fructe și legume din centru, artizanii care confecționează tot felul de suveniruri, muzică live la Quintal do Musica (se și mănâncă bine acolo). Mâncare tradițională excelentă este și la Caixa Cachupa și la As Campanas (acolo unde în weekend se și cântă pe terasă). Assomada și drumul de la Praia la Assomada, în munți, printre serpentine, peisaje incredibile - de mers fără grabă și admirat totul pe îndelete. Praia do Baixo - o plajă simplă și cel mai adesea pustie, cu un restaurant în colțul îndepărtat, totul învelit într-un sat vechi, gol și aflat parcă la capătul lumii. Coasta de est - plină de golfuri stâncoase spectaculoase, plantații de banani, palmieri și plaje cu nisip negru. Ribeira da barca pe coasta de vest. Tarrafal - cel mai turistic oraș de pe Santiago, cu toate că este mai mic decât Praia sau Assomada, are o plajă superbă și o terasă parcă în mijlocul oceanului, între două golfuri, unde simți cum se sparg valurile în ambele părți. Mâncare grozavă și aici, baruri colorate și desigur, nelipsitele tarabe de suveniruri. Mai la nord de Tarrafal mai este un golf cu o plajă virgină, dincolo de câmpii înverzite, care merită tot efortul de a ajunge acolo.

Pentru un ghid local, fain și simpatic, l-am cunsocut pe băiatul ăsta care ne-a povestit o grămadă de lucruri interesante. Noi nu am fost cu el pe trasee, dar ne-ar fi plăcut, așa că îl recomandăm: https://www.facebook.com/tourcapverd/

* Securitate: Santiago nu are o criminalitate foarte ridicată, ne-am simțit în siguranță tot timpul, majoritatea locurilor (insituții, hoteluri/ rezidențe, restaurante, bănci, etc) au paznici și în general, oamenii sunt pașnici. Nici cu hoții nu am avut de-a face, din fericire.

* Buget: Moneda națională este CVE (Cabo Verde Escuados) și 1 euro = 110 escuados, dar cel mai adesea paritatea se face 1 euro = 100 escuados. În majoritatea locurilor poți plăti fie în escuados, fie în euro, fie chiar și escuados + euro. În Praia sunt multe locuri unde acceptă cardul, dar în principal cash-ul este preferat.

Deși este într-adevăr o țară săracă, prețurile sunt făcute pentru turiști, așa că nu vă așteptați ca totul să fie extrem de ieftin. O masă cu două feluri pentru două persoane și două pahare de vin costă în medie 40 - 50 de euro în sudul insulei Santiago (Praia sau Cidade Velha) și în jur de 30 de euro în nord, la Tarrafal. Închirierea unei mașini mici ne-a costat 140 de euro pe 3 zile (asigurarea teoretic era inclusă, practic se rezuma la băiatul de la agenție spunându-ne: ”dacă aveți vreo problemă, mă sunați”). Cazarea a fost cheltuiala cea mai mare (excluzând zborurile desigur) și a fost 400 de euro pentru 7 nopți cu mic dejun inclus. Zborul dus - întors din Bruxelles (pentru două persoane) ne-a costat 700 de euro. La finalul călătoriei, când am tras linie, am cheltuit în total în cele 8 zile (două persoane) pentru zboruri, cazare, mașină, mâncare, distracție, suveniruri 2000 de euro.

Întreaga noastră aventură am adunat-o în Instagramul nostru de călători 2&200trips, căci Cabo Verde ne-a cucerit. Surprinzător și voios, colorat și plin de pace, mai vrem să-l mai gustăm, să-l mai descoperim, să-l mai avem...
 


***

Why Cape Verde?

Five years ago, while visiting Portugal for the first time, I was listening to Cesaria Evora’s songs on the way from Lisbon to Cabo da Roca, while images of the coast and the wild ocean together troubled by the wind were seducing me. And then, there, I felt that I have to go and see this tiny part of the world, the place that inspired Cesaria to such sensibility and strength in her singing. So out of the curiosity back then, I organized this trip now.

Of course, the desire to get to a warm place whilst Europe is in the middle of its the cold winter has contributed a lot to us going to Cape Verde.

How it felt like

A peaceful happiness. Curiosity and understanding. Spectacular. Green shining in the sunset light. Waves conquering everything in their way. Deserted beaches, with only a ukulele whispering. Fishermen's beaches. Smiling and friendly people. Sunny days up to really hot days. Chilly evenings. Villages. Parties taken from the bars to the streets. Lots of fine music. Soft sand. Black sand. Rocks and ocean. Bays. Mountains. Images that take your breath away. Well cooked fish. Dust that does not bother. Palm trees. Coconut water. Slow pace. Local transport on winding roads. Discovery. The first place where the Portuguese landed and started colonising 500 years ago. Banana jam. Nice people. Many fruits. Maps. Strong blue. Warm light. Time.

About people & life there

Time doesn’t exist on Santiago Island. It’s the ocean that gives people a sense of direction, a reason of being, and a sense of belonging .The ocean works like a magnet and one always find one’s place near it. Fishermen are simple and friendly. The villages are small and poor, many look almost deserted. The animals are weak and as you move away from the ocean, everything is becoming increasingly dry: the land, the settlements, the faces of people. In the mountains, the island is reborn in a combination of green and copper - life and dust. People enjoy, sing and dance, play sports, everything is alive every moment. The Portuguese influence is felt in the capital, outside – it’s pure  Africa. Poverty is poignant, but no one seems to be taking it to heart too much. It is there and with a sort of resignation, people see other things that matter: the sun, the fishing, the cassava crops and the waiting. A place in the midst of summer in pristine state of waiting.

About Cape Verde

Cabo Verde is a small country, described by many as a harmonious mix of Africa and Portugal. It used to be a Portuguese colony, key point in the slave trade and in the transatlantic shipping routes. It is now facing economic struggles and live through financial aid from the EU, China and the US, after being systematically helped by the UN over the past decades. For its economy, there’s only tourism and, to a lesser extent, fishing. They speak Creole, but also a lot of Portuguese (which Creole is actually derived from) and although the people in Praia understand English, outside the city there are very few who speak anything but Creole/ Portuguese. It's also fairly easy to get along with people in French. Currently, Cape Verde has almost 500,000 inhabitants and two million nationals living abroad. Located in the Atlantic Ocean, it is made up of 10 islands - beautiful, diverse, charming, peaceful.

When we planned our trip, we looked for a lot of information and tips on what to choose as a destination, where to stay and what to see. We did not find much, so we were careful to gather as much practical information as possible - for future trips, for future travelers.

Hereby, the 10 islands:

• Santo Antao (the most spectacular in terms of vegetation, the most green and hikers’favourite);
• Sao Vicente (small and stylish, it used to be an extremely important port for transatlantic vessels, especially because here they had a coal depot that fed the ships in transit - of course, this led to the thriving of the city of Mindelo, but its glory period ended when the world moved on to oil-ships);
• Fogo (the "volcano island", as everyone calls it - I would say the most dry, arid, but, according to tourists, it is worth exploring it especially for the active volcano);
• Sal (the most popular island, gathers most of the tourists in Cape Verde for its white beaches, turquoise water and endless nights of party);
• Boa Vista (almost as popular as Sal, it also gathers hundreds of thousands of tourists and has beautiful beaches that attract people looking for an exotic holiday);
• Sao Nicolau (another island that pleases tourists, but with rocky shores and natural pools that create its special charm - and much more peaceful than the touristy ones - Sal / Boa Vista);
• Maio (a small island, which has delighted many tourists through its virgin nature, endless beaches and deserts and in general, few people);
• Brava and Santa Luzia (I don't have much information about these two, Santa Luiza is extremely small and I don't think I have met any travelers who have been or are planning to go there);
• Santiago - the last, but not least - the largest of the islands, where the country's capital (Praia) is situated, the administrative and economic center, the quiet ocean, lively beaches but also secret beaches, rocky coastline, mountains a little higher than 1000 m - basically, everything you could ask for.

Practical information

* From Europe, TUI Fly has direct flights to Boa Vista and Sal. TAP Portugal however flies from most European capitals with a stopover in Lisbon (to either Praia or Boa Vista). We preferred the stopover to Lisbon, where we ate an incredibly good fresh fish after being soaked in the rain downtown. In addition, if you have 3-4 hours stopover in Lisbon you can take a two-hour walk directly from the airport to the ocean, through some beautiful gardens (a tip got from a couple of great hiking enthusiasts and great lovers of Africa).

* We chose to stay at a Guesthouse for the whole trip of 8 days - with breakfast included, 5 minutes from the beach in Praia. A double room with balcony and bathroom, being cleaned daily, and with an additional large balcony of the entire  property where you could sit and read and watch the blue waves of the ocean. There are also few hotels in Praia, but their quality is about the same as that of the guesthouse and most are in the center of the city and therefore further away from the ocean (which would have meant no seaview). There are two 5 star hotels, also close to the beach, resort type, but they seemed somewhat isolated, much more expensive, and in terms of comfort they did not offer anything significantly better than what we had.

In the first days we walked only around the capital (on foot, by taxi, by local transport). The largest beach in Praia is now destroyed by a Chinese construction site that seems to be planning a large seaside resort. Unfortunately, no one is working and it seems that not much work has been done in recent years. So the main beach has become Kebra Canela, which is quite large, clean and quiet. The alternative is a very small and fancy beach with loungers, in a small bay, which seems to be frequented exclusively by tourists. There is still another beach beyond the harbor, which is a bit difficult to reach and there you can find maximum two fishermen during the day. But it is so beautiful and the water is so clear and clean and the beaches are all very clean too.

In the following days we rented a car and saw the rest of the island. In Tarrafal, the northernmost city, the beach is slightly more exciting than in Praia and there are several bars and restaurants for tourists. It's even cheaper than in Praia, so I think Tarrafal is a better accommodation option in the future.

* Local transport is cheap and is a good alternative. In Praia taxis are everywhere, you wave and they stop. Any trip costs ex officio 200 CVE (escuados), the equivalent of 2 euros. To go to the neighboring villages/ cities, even to Tarrafal or to the mountains, to Assomada, you can use the local transport. And here prices are somehow "as much as you want to give", depending on the distance of course. Yasi (Toyota vans) wait to be filled by passengers at the departure point (always the same) and only then they depart. On the road, the driver can stop wherever you ask and can take other passengers. The journey does not last too long and is relatively comfortable. We really liked the experience.

The alternative of renting a car, however, gives you more freedom of movement. It is not difficult to find (there are more than 5 rental companies in Praia) and the prices are slightly higher than on the mainland. Gasoline is about 1 euro/ liter (which is better than in Belgium, but very expensive for Cape Verde). The main roads are good and not very busy.

To travel between islands – you have to use the ferry or the plane. There are plenty of flights between the big islands, and tickets can be found even on the day. Also valid for the ferry (although of course a trip will take a little longer on the water). The big disadvantage is that these forms of transport are irregular, so you can stay on an island for a few days, maybe even a week longer than you planned (because flights are often delayed or even canceled and so are ferry trips).

* The local food is tasty and healthy. It's not extraordinarily varied, but you can find fish and seafood in all forms, tasty rice, beans and very tasty vegetables (cachupa – their traditional meal), fresh fruits, fruity ice-cream and coconut/ banana cakes. Local beer, white wine and green wine as well as capirinha are very popular at bars and restaurants in Santiago.

* Must see & do: Cidade Velha (old town), very close to Praia, the shore on which the Portuguese landed - the fortress at the top of the hill looks over the village, and in the center you can still walk on the cobbled streets with houses built out of stone hundreds of years ago, in the market where souvenirs are sold today were once sold the slaves. In Praia - the lighthouse, the rocky shores, the city center (Plateau), the market full of fruits and vegetables from the center, the artisans who make all kinds of souvenirs, live music at Quintal do Musica (you can also eat well there). Excellent traditional food is also at Caixa Cachupa and As Campanas (where on the weekend there’s live music on the terrace). Assomada and the road from Praia to Assomada, in the mountains, winding roads with incredible landscapes - hiking and admiring everything at ease. Praia do Baixo - a simple beach and most often deserted, with a restaurant in the far corner, all wrapped up in an empty village  at the end of the world. East coast - full of spectacular rocky bays, banana plantations, palm trees and black sand beaches. Tarrafal - the most touristy city on Santiago, although smaller than Praia or Assomada, has a magnificent beach and a terrace in the middle of the ocean, between two bays, where you can admire the waves breaking on both sides. Great food here too, colorful bars and of course, the endless souvenir stalls. Further north of Tarrafal is a bay with a pristine beach, beyond the green fields, which is worth the effort to get there.

For a local guide, good and friendly, we met this guy who told us a lot of interesting things. We haven't been able to join him on one of his tours, but we would have loved to, so we fully recommend him: https://www.facebook.com/tourcapverd/

* Security: Santiago does not have a very high criminality rate, we felt safe at all times, most places (institutions, hotels/ residences, restaurants, banks, etc.) have guards and in general, people are peaceful. Fortunately, we didn't have to deal with thieves either.

* Budget: The national currency is CVE (Cabo Verde Escuados) and 1 euro = 110 escuados, but most often the parity is 1 euro = 100 escuados. In most places you can pay either in escuados, or in euros, or even escuados + euros. In Praia there are many places where paying by card is accepted, but mainly cash is preferred.

Although it is a truly poor country, prices are made for tourists, so don't expect everything to be extremely cheap. A two-course meal for two people and two glasses of wine cost on average 40 - 50 euros in the south of Santiago (Praia or Cidade Velha) and around 30 euros in the north, in Tarrafal. Renting a small car cost us 140 euros for 3 days (the theoretical insurance was included, basically it was limited to the guy from the company telling us: "if you have a problem, call me"). 

Accommodation was the highest expense (excluding flights of course) and was 400 euros for 7 nights with breakfast included. The round-trip flight from Brussels (for two people) cost us 700 euros. At the end of the trip, for the whole  8 days (two people) for flights, accommodation, car rental, food, entertainment, souvenirs, we spent approximately 2000 euros.
Memories from our entire adventure are gathered on our travelers’ Instagram: @2&200trips, because Cape Verde won our hearts completely. Surprising and colorful and full of rhythm, we want to taste it more, to discover it more,  to be there again... 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu