luni, noiembrie 1

Adolescenţa prin obiectivul unui Zenit

*Ioana se numără printre elevii gălăţeni care participă la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni *

Ioana Andrada Tudorie are 16 ani şi adoră să observe lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat. Este convinsă că a moştenit câte un pic din simţul artistic al tatălui, care a cochetat ani buni cu fotografia, a mătuşii, care a lucrat într-un studio foto şi a naşilor de botez, care au avut un laborator de fotografie.
A descoperit magia formelor şi a culorilor în urmă cu patru ani, jucându-se cu un aparat digital, şi a imortalizat sute de imagini în încercarea de a-şi contura propriul stil.
A urmat cursul de fotografie al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” unde a învăţat să descifreze tehnica fotografică şi a participat la expoziţii organizate în cadrul fotoclubului.
O întâmplare i-a schimbat radical Ioanei modul de a percepe fotografia. În urmă cu un an a găsit acasă, din întâmplare, un aparat Zenit pe care părinţii ei îl uitaseră într-un dulap.
Un aparat pe care unii l-ar considera obiect de colecţie, dar care încă funcţionează perfect. Adolescenta a experimentat atunci primele imagini pe film şi s-a declarat o fană convinsă a fotografiei clasice.
„M-am reprofilat pe film pentru că are mai mult suflet şi pentru că aparatul foto clasic cere mai mult de la fotograf. Trebuie să gândeşti imaginea pentru că nu-ţi vine să iroseşti niciun cadru din cele numai 36”, este de părere Ioana Tudorie, care mărturiseşte că îşi cheltuieşte toate economiile cumpărând filme şi developându-le.

Printre semifinaliştii LicArt

Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Ioana a participat la mai multe concursuri pentru liceeni. Anul trecut a avut trei fotografii semifinaliste la LicArt (Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni) şi a obţinut în luna iulie un premiu la concursul „Liceul nostru în obiectiv” desfăşurat la Bucureşti. Anul acesta participă din nou la competiţia LicArt, unde şi-a înscris creaţiile proprii la toate categoriile foto.
„Fotografiez oameni, locuri, lucruri, ipostaze… Nu îmi place să prelucrez fotografia pentru că mi se pare că îi stric esenţa. Lucrez doar la contrast şi luminozitate, atât”, spune adolescenta, indignată de setea cu care unii transformă radical imaginile pe care le surprind.
„Îmi fac mereu timp pentru fotografie şi mă strecor peste tot. Am făcut poze şi în aeroport, şi în metrou, în locuri unde nu am voie. S-a luat de mine un poliţist, în gară, pentru că pozam un băiat pe o linie necirculată de mult”, adaugă ea amuzată de excesul de zel al omului în uniformă.
Ioana Tudorie vrea să studieze mai târziu ştiinţele politice sau poate regia de film. Nu s-a hotărât încă. Îşi doreşte doar să-şi poată întreţine în continuare pasiunea pentru fotografie şi să surprindă, cumva imagini pentru toate ideile care îi roiesc prin minte.





[sursa: Viaţa Liberă Galaţi]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu